Logo Jantina van der Waal

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Jantina van der Waal

Vakantie, even uit het dagelijkse ritme, even anders eten, andere gewoontes, heerlijk. Maar het zou fijn zijn als de darmen juist wél een dagelijks ritme behouden. Elke dag even lozen maakt het leven lichter.  Maar bij de meeste mensen doet ook de buik mee aan vakantievieren, lekker sloom.

Daar zijn een aantal redenen voor: dat lekkere franse stokbrood wat niet echt stimulerend is, die vreemde wc waar je niet de tijd neemt die je er thuis wel aan besteedt, die wc op de camping waar anderen kunnen horen of ruiken wat je presteert en waar je je toch een beetje probeert in te houden, of die vieze wc waar je helemaal niet op wílt zitten, of die hurk-wc waar je niet eens op kúnt zitten, al die wc's waar je letterlijk niet op je gemak zit:  je darmen weigeren dienst. 

Hoezo dan? Ons zenuwstelsel bestaat uit twee tegenpolen, een deel dat alles bevordert wat nodig is om actie te ondernemen, en dat ondertussen alles stillegt wat tijdens die actie overbodig is, en een deel dat alles bevordert  wat nodig is voor rust en herstel. En dat laatste deel is aan het werk als we ons ontlasten. Maar de stress van een andere omgeving, van toch even minder tijd nemen, van gêne vanwege gehorigheid of stank, zet het rustsysteem uit en het stresssysteem aan, en de darmen weigeren verdere medewerking.

Om de darmen een beetje te helpen kun je besluiten om wat meer tijd te nemen. Iets waardoor je jezelf dwingt wat langer te blijven zitten, een boekje, een puzzeltje, verzin maar iets.

Bij drogisterijen en uiteraard online zijn wc-brildoekjes te koop en papieren bril-bedekkers waardoor je in ieder geval hygiënischer zit. Bij hurk-wc's helpt dat niet, daar kan ik ook even geen oplossing voor bedenken.

Bij diezelfde drogisten kun je magnesium kopen. Als je zoveel magnesium slikt dat het niet meer goed opgenomen wordt, houdt het water vast in de darmen, daardoor droogt de ontlasting niet uit en blijft makkelijker af te voeren. Dan kun je van een goed-opneembare magnesium (iets wat eindigt op -aat,) steeds wat meer gaan nemen, ondertussen ook goed voor alle andere ontspanning, of je neemt een vorm die niet goed opgenomen wordt, magnesium oxide, en die doet gelijk zijn werk in de darmen. Nog idealer: je neemt beide vormen, de eerste om de tekorten in het lijf aan te vullen, de tweede om de darmen blij te houden.

Ook bij de drogist te koop: vezels. Beetje voorzichtig mee zijn.  Niet alle  vezels doen wat ze beloven, ze kunnen juist uitdrogend werken en dan ben je verder van huis. Probeereerst de natuurlijke oplossingen, dingen eten waar veel vezels inzitten: fruit, lekker, maar vergeet ook de vezels van groenvoer niet, van een selderiestengel, van bladgroente, een paar worteltjes opknabbelen kan helpen.

 Soms gaat het precies de andere kant op: je zou willen dat je obstipatie had, maar je darmen vinden dat ze echt alles kwijt moeten en wel nú: diarree. Dat kan een gevolg zijn van de obstipatie, en in dat geval is het gewoon een achterstallige schoonmaak die ook weer snel over is. Maar het kan ook komen door onbekende darmtoeristen die het evenwicht komen verstoren.  Als je naar landen gaat waar de kans op parasieten groot is neem je uiteraard alle maatregelen die aanbevolen worden om besmetting te voorkomen. En die neem je écht serieus. Daarnaast adviseer ik om een antiparasitair kruid mee te nemen en dat gewoon dagelijks te gebruiken, onder het motto "voorkomen is beter dan genezen".  Curcuma, gember, knoflook , capsules artemisia (helaas moet ik hier even een merknaam noemen anders wordt het te verwarrend) van AOV, er zijn er meer. Gaat het desondanks toch mis dan ook thuis nog een kuurtje doen.

Over thuis gesproken: die lange hete zomer die we krijgen, en dan barbecueën. Die zwarte stukken aan het vlees of aan de paprika of aan wat er dan ook maar op die barbecue gelegen heeft zijn alleen geschikt voor de vuilnisbak, en absoluut niet voor consumptie. In principe kankerverwekkend, en wat dat betreft geldt vaak de regel: hoe meer blootstelling, hoe groter de kans, dus maak die kans zo klein mogelijk en snij alles wat aangebrand is eraf.

Ik wens iedereen een hele mooie zomer.