Logo Jantina van der Waal

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Jantina van der Waal

De homeopathie is in de 18e eeuw ontwikkeld door de arts Hahnemann. Hahnemann was niet tevreden met de mogelijkheden die de toenmalige medicijnen boden. Hij meende dat, als het lichaam niet in staat is een bepaalde ziekte te overwinnen, het niet helpt om medicijnen het werk te laten doen; dat verzwakt het lichaam alleen verder. Het zou beter zijn om het lichaam een prikkel te geven waardoor het de ziekte wél zelf overwint. Zo’n prikkel moet erg lijken op het probleem dat er al is, maar niet helemaal hetzelfde zijn. Als het lichaam dan het “nieuwe” probleem gaat bestrijden lost het en passant ook het oude op.

Om te voorkomen dat mensen écht de nieuwe ziekte kregen gaf hij de middelen in grote verdunning, zodat ze nog wel konden prikkelen maar niet de echte ziekte meebrachten.
Hahnemann testte een heleboel middelen op zichzelf en zijn (gezonde en vrijwillige) studenten.

Om het best passende middel te kiezen wordt op zoveel mogelijk symptomen gelet. Ook psychische veranderingen zijn belangrijk, evenals de omstandigheden die verbetering of verslechtering geven.

Het best-passende middel is heel persoonlijk. Twee mensen met hoofdpijn kunnen hele andere nevensymptomen hebben. Daardoor is het middel dat voor de één heel geschikt is voor de ander misschien ongeschikt.

Soms werkt een middel dat goed bij de klachten past onverwachts toch niet. Er kunnen redenen zijn waarom het lichaam niet kan reageren. Het kan zijn dat er bepaalde vitaminen of mineralen ontbreken of dat er andere omstandigheden zijn die de werking van het middel remmen. Uiteraard gaan we dan op zoek naar de oorzaak.

De Paardebloem

paardebloem testDe paardebloem is een veel voorkomend plantje van ruigtes en wegbermen.
De bladeren kunnen worden gebruikt om thee van te trekken of om als sla te eten.
Paardebloem stimuleert de uitscheidingsorganen en heeft dus een reinigende werking. Bij gebruik in de sla of als thee is dat vooral te merken aan de extra urineproductie. In de homeopathie wordt de paardebloem veelal toegepast om de lever en galwegen te ondersteunen.