Logo Jantina van der Waal

Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Jantina van der Waal

Alle organen hebben energie en bouwstoffen nodig om goed te kunnen funktioneren. Voor de omzetting van voeding in energie en voor tal van andere processen in het lichaam zijn vitamines en mineralen onmisbaar.

Bij een tekort aan één of meerdere van deze stoffen verlopen lichamelijke én geestelijke (hersenen!) processen dus minder goed.

  • Er zijn een aantal oorzaken die tot een tekort kunnen leiden:
    U eet normaal maar heeft van een bepaalde stof meer nodig dan gemiddeld. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uit bloedonderzoek blijkt dat het ijzergehalte binnen de norm ligt, maar dat deze persoon zich toch lekkerder voelt bij een iets hoger ijzergehalte. In dit individuele geval is er dan toch sprake van een tekort.
  • Door bepaalde omstandigheden wordt er extra veel van een vitamine of mineraal verbruikt. Als die omstandigheden langer aanhouden ontstaat een tekort waardoor de lichamelijke conditie achteruit gaat. Bijvoorbeeld in tijden van stress is het verbruik van bepaalde vitamines hoger. Aanhoudende stress zonder aanvulling van deze vitamines leidt tot uitputting.
  • Het voedsel bevat niet voldoende van de benodigde stoffen. Dit kan komen door een eenzijdig eetpatroon of door de herkomst van het voedsel. Planten nemen tijdens de groei mineralen op uit de bodem. Als de bodem te weinig mineralen bevat zal ook de plant minder mineralen bevatten dan wij nodig hebben. De betreffende stof moet aangevuld worden maar uiteraard moet hier ook naar het voedingspatroon worden gekeken.
  • Het voedsel bevat voldoende vitamines en mineralen maar de darmen zijn niet in staat om deze goed op te nemen. Het is duidelijk dat in zo’n geval allereerst geprobeerd wordt de darmfunktie te herstellen maar dat daarnaast aanvulling nodig kan zijn.
  • Soms is de hoeveelheid stoffen in het bloed voldoende maar kan een bepaald mineraal de celmembraan niet goed passeren. Met homeopathie wordt geprobeerd de cel tot grotere opname te prikkelen, ook hier kan het nodig zijn het betreffende mineraal tijdelijk aan te vullen.

Kruiden

Al in de oudheid waren mensen bekend met het genezende vermogen van de planten om hen heen. Deze planten werden verzameld, later ook gekweekt (bijvoorbeeld in kloostertuinen), gedroogd en bewaard totdat ze nodig waren. Veel van onze huidige medicijnen zijn gebaseerd op deze kruiden. Aspirine bijvoorbeeld bevat een stof uit wilgenbast, waar men vroeger op kauwde om pijn te bestrijden.
Met de komst van de moderne technieken om bepaalde stoffen te isoleren of na te maken leken de kruiden in hun “oude” vorm overbodig te worden. Toch zijn ze nog even goed bruikbaar als eeuwen geleden. Vooral in China en India zijn kruiden nog steeds belangrijk bij de bestrijding van allerhande kwalen.
Er zijn een aantal firma’s die zich hebben toegelegd op het kweken en bewerken van medicinale planten. Zij leveren de kruiden in tabletten of capsules met standaardhoeveelheden, zodat een goede dosering mogelijk is.
Kruiden kunnen ook goed in de voeding worden toegepast.

Vitamine A

levertraanVitamine A is bekend omdat een tekort leidt tot nachtblindheid, en in een later stadium tot verdere oogproblemen. Samen met vitamine D heeft vit. A invloed op de werking van veel genen. Vit. A is vetoplosbaar en wordt in de lever opgeslagen. Levertraan is dan ook een belangrijke bron van deze vitamine. In worteltjes zit β-caroteen, dat in vit. A kan worden omgezet.